به گزارش «فرهیختگان»، بودجه پرحاشیه امسال به روزهای تصویب یا رد در صحن علنی نزدیک شده است و نمایندگان به ارائه روایتهای خود از این موضوع میپردازند. در همین زمینه جعفر قادری استاد اقتصاد دانشگاه شیراز و عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در گفتوگو با «فرهیختگان» به تشریح آخرین رویکردهای مجلس درخصوص بودجه 1400 پرداخت که در ادامه آمده است.
با توجه به اینکه امروز بودجه 1400 به صحن میآید تحلیل شما درخصوص آخرین وضعیت بودجه چیست؟
با وجود اینکه ایرادات و اشکالات جدی بودجه در کمیسیون تلفیق برطرف شده اما مخالفتهای جدی در مورد بودجه وجود دارد و برخی از دوستان معتقدند علیرغم اصلاحات صورتگرفته، هنوز بودجه خصوصا در وابستگی درآمدهای نفتی نیاز به تغییرات جدیتری دارد. سقف بودجه توسط کمیسیون تلفیق اضافه شده و در این حد هنوز موارد خارج از صحن وجود دارد لذا بحث گشایش برای سرمایهگذاری و سیاستهای کلی و کلان هنوز برطرف نشده است.
احتمال رد شدن بودجه و بازگشت آن به دولت محتمل است
بنابراین دو نگاه متفاوت وجود دارد، یکی اینکه بودجه رد شود و به دولت بازگردد تا اصلاح شود و راه دیگر این است که با اصلاحات لازم تغییراتی که مورد نیاز است توسط مجلس در زمان باقیمانده انجام شود.
ممکن است در جلسه صحن کلیات بودجه رد شود؟
این بستگی به استدلالهای مخالفان و موافقان دارد، همانطور که اشاره کردم موارد جدی مبنیبر ایرادات و اشکالات گزارش کمیسیون تلفیق وجود دارد از این رو با توجه به استدلالهایی که صورت میگیرد تعیینکننده این امر است که کلیات رد شده یا مورد پذیرش قرار گیرد و اصلاحات جدی در مورد بودجه انجام شود.
مهمترین انتقادات به اصلاحات کمیسیون تلفیق
مشخصا چه انتقاداتی به طرح کمیسیون تلفیق است؟
سقف بودجه و درآمدهای ناشی از فروش نفت اضافه شده است، نرخ ارز تغییراتی داشته و برخی از ایراداتی که ممکن است سوژه دست دولت و مخالفان مجلس بدهد که مجلس را مورد حمله قرار دهند، در بودجه وجود دارد که به نظر میرسد این موارد باید مورد توجه مجلس باشد.
بودجه رد شود اتفاق خاصی نمیافتد و لایحه به دولت بازمیگردد
بسیاری معتقد هستند اگر بودجه رد شود ممکن است دولت برای گرفتن مجوز نزد رهبری بروند و از رهبری برای این چند ماهه باقیمانده کسب اجازه کنند و بسیاری نیز معتقدند تمام ناکارآمدیهای دولت در سبد مجلس قرار میگیرد و به همین دلیل پیشنهاد مهم را مبتنیبر اصلاح کلی طرح کمیسیون تلفیق میدانند، ارزیابی شما چیست؟
اگر بودجه رد شود اتفاق خاصی نمیافتد؛ چراکه لایحه به دولت بازمیگردد تا اصلاحات انجام گیرد و همچنین با توجه به محدودیت زمانی بهصورت سهدوازدهم ارائه شود، لذا مجلس اجازه میدهد از این فرصت استفاده کنند تا زمان کافی برای اصلاح بودجه وجود داشته باشد. بنابراین نیازی به ورود رهبری نیست، تکلیف در آییننامه مشخص شده است.